Home » 8 tips voor een uniek en persoonlijk Sinterklaasgedicht
8 tips voor het schrijven van een persoonlijke Sinterklaasgedicht

8 tips voor een uniek en persoonlijk Sinterklaasgedicht

door admin

Loop je vast bij het schrijven van je Sinterklaasgedicht en wil je er niet kant-en-klaar eentje van het internet trekken? No problemo! Want met deze 8 tips schrijf je een onvergetelijk Sinterklaasgedicht voor jouw uuhhmm… lezer… ontvanger…. surprise (Hoe noem je iemand waarvoor je een Sinterklaasgedicht schrijft?)….  Geen rijmtalent vereist! 🙂

Let's rhyme!

Laten we gaan rijmen! Ik hoop dat de eerste 3 tips je helpen om te bepalen waarover je wilt rijmen. De daaropvolgende tips gaan over het rijmproces zelf. Nog steeds niet geïnspireerd? Dan kan tip 8 je misschien wel helpen? 😉

1. Verwijs naar je surprise en/of cadeau

Je hebt met bloed, zweet en tranen een surprise in elkaar geknutseld, heel de stad doorzocht naar dat perfecte cadeautje en nu moet je ook nog ergens over dichten? Maak een rijmpje over de surprise: 

  • wat moet je doen om hem te openen? 
  • Waarom heb je dit gemaakt? 
  • Is er tijdens het knutselen nog wat gebeurt dat leuk is om te noemen? 
  • Hint alvast naar wat erin zit
En/of betrek het cadeau: 
  • Waarom dit cadeau?
  • Waarvoor is het cadeau bedoeld?
  • Is er nog iets leuks gebeurd tijdens de zoektocht naar het cadeau?

2. Verwerk herinneringen in je Sinterklaasgedicht

Moet je rijmen voor iemand die je heel goed kent? Verwerk leuke of grappige herinneringen van jullie samen in je gedicht. Belicht de leuke kenmerken van de persoon waarvoor je schrijft en zet hem/haar/hen in het zonnetj… uhm in de maneschijn ;).

Bijvoorbeeld:

Weet je nog toen we samen zo zaten te lachen in het restaurant?
De ober vond ons erg irritant
We konden ons er niet om schamen
Zoveel lol hadden we om het gesprek van onze flamboyante buur-dame

3. Betrek sporten, hobbies en passies

Is de persoon voor wie je schrijft een carrière tijger, fanatieke sporter of bevlogen muzikant? Benoem dat in je gedicht. Natuurlijk weer met de nodige complimentjes, of juist dat hart onder de riem om met het het goede werk door te gaan.

Bijvoorbeeld:

Niemand op de voetbalclub houdt je bij
En dan scoor je ook nog iedere wedstrijd en is iedereen extra blij

4. Noteer de onderwerpen waarover je wilt schrijven

Na deze ideetjes heb je vast ook zelf een idee waarover je wilt rijmen. Schrijf deze ideeën op en noteer ook synoniemen en woorden die met jouw onderwerp te maken hebben. Dit helpt bij het daadwerkelijk rijmen. 

5. Bepaal het rijmschema

Het klassieke Sinterklaas rijmschema is AABBCC etc. Dit heet “gepaard rijm” en betekent dat steeds twee zinnen op elkaar rijmen.

Bijvoorbeeld:

Heb je al gehoord van Sinterklaas? (A)
Hij is weer in het land; de grote baas (A)
De vrolijke pieten zijn ook weer van de partij (B)
Ze helpen met het rondbrengen van pakjes bij jou en mij (B)
Ik ben benieuwd wat ik dit jaar ga krijgen (C)
Ik hoop mooie kralen waarvan ik kettingen kan rijgen (C)

Twee andere Sinterklaas rijmschema’s die je wel eens ziet langskomen zijn gekruist rijm (ABAB) en omarmend rijm (ABBA).

Je kunt er ook voor kiezen om slagrijm te gebruiken (AAAA). Je kunt het hele gedicht dezelfde rijmklanken gebruiken, maar je kunt ook per alinea variëren. Een pro-tip voor slagrijm is om te rijmen op hele werkwoorden.

Bijvoorbeeld:

Sint en Piet zitten hard te werken
Dat zul je deze tijd van het jaar ook wel merken
Ze zouden hun lange dagen moeten inperken
Maar dat kan niet, omdat ze zoveel cadeaus moeten verwerken.


Wil je je rijmkunsten op de proef stellen? Probeer dan een sonet, haiku of limerick te dichten.

6. Gebruik een rijmwoordenboek (No shame!)

(online) rijmwoordenboeken zijn handige hulpmiddeltjes om het rijmen gemakkelijker te maken. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen om er een te gebruiken. Een goed Sinterklaasgedicht is, naar mijn mening, persoonlijk. Het bevat een leuk verhaal dat speciaal voor de lezer is gedicht. Dat je daarbij een rijmwoordenboek hebt gebruikt, doet niet af aan je creativiteit, maar versterkt het juist! 🙂 

7. Wees niet bang voor Sinterklaasrijm-clichés

Sinterklaas zat te denken, wat hij jou zal schenken…Not done? muaaah, dat valt wel mee. Deze introductie is misschien wat afgezaagd, maar hij helpt vaak bij het opstarten van je schrijfproces en om in een rijm-flow te komen. Je kunt hem ook noteren en als je gedicht af is, weer verwijderen. Deze zin wordt om een reden zo vaak gebruikt ;).

Andere Sinterklaasclichés zijn Sinterklaas rijmen op Pieterbaas of het gebruiken van woorden die met het feest te maken hebben, als: speculaas, pepernoot, roe, zak, staf, mijter, etc. In principe geen rode vlaggen, maar over het Sinterklaasfeest zelf dichten, kan wel het persoonlijke karakter uit je gedicht halen. 

8. Meer een kunstenaar? Doe iets speciaals met het uiterlijk van je Sinterklaasgedicht

Vloeien de rijmzinnen nog steeds niet uit je toetsenbord? Kijk dan eens naar de vorm van je “gedicht”. Een kort, lief berichtje in een zelfgemaakt kaartje maakt misschien nog meer impact dan een gekunsteld gedicht.

Je kunt ook een grappig berichtje borduren, of een slinger maken met een leuke of herkenbare kreet erop. Het gaat nog steeds om het gebaar! 

Let’s DIY!

Ik hoop dat je met deze 8 tips genoeg handvaten hebt om een uniek en persoonlijk Sinterklaasgedicht te schrijven. Laat het me vooral weten als je deze tips gaat gebruiken. Dat kan via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Aanvullende tips zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo inspireren we elkaar!

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies