Home » 2 manieren om een keyboard- of pianoloper te maken
keyboard- pianloper diy 2 manieren

2 manieren om een keyboard- of pianoloper te maken

door admin

Net voor kerst was het zo ver: mijn eerste naai-opdrachtje voor niemand anders dan de moeder van mijn vriend. Ze wilde graag een pianoloper zodat ze de klep van haar piano niet dicht hoefde te houden tegen stof. Een echte win-win; want ik had een reden om achter mijn naaimachine te kruipen en weer een DIY te schrijven, en zij had een functionele en leuke pianoloper. 

Tijdens mijn kleine onderzoekje naar de wondere wereld van pianolopers, kwam ik erachter dat je op verschillende manieren zo’n loper kan maken en dat je de makkelijkste van de twee manieren het vaakst tegenkomt in muziekwinkels. De makkelijke en de iets moeilijkere variant leg ik hierbeneden uit; samen met de voor en nadelen van beide manieren. 

Manier 1: knip en klaar!

De eerste manier is veruit het gemakkelijkste: 

  1. Meet het toetsenbord van je piano of keyboard op.
  2. Teken de afmetingen op stof dat niet rafelt en knip het uit.
  3. Je bent klaar.

Alhoewel je voor deze manier geen enkele naaikennis nodig hebt, zitten er wel een paar nadeeltjes aan deze manier: 

  • Je moet heel recht kunnen knippen.
  • Je bent beperkt tot stoffen die niet rafelen, zoals: fleece, vilt, sommige soorten wol of sommige vormen dikker stretch stof.
  • Van die laatste twee soorten stof weet je, wanneer je ze online bestelt, nooit zeker of ze zullen gaan rafelen. Dus eigenlijk kun je online maar voor 2 soorten stoffen kiezen: vilt of fleece.

Dit zijn ook de redenen waarom ik voor manier 2 heb gekozen om dit project aan te pakken. Je kunt zo’n beetje iedere stof gebruiken en ik heb het gevoel dat je iets schever kan knippen, zonder dat het opvalt. 

 

Manier 2: Spice up die pianoloper

Manier 2 is een heel leuk projectje voor als je net bent begonnen met naaien. In essentie naai je namelijk 2 rechthoeken aan elkaar and that’s it!

Heb je geen naaimachine? Dan zou je deze DIY ook met de hand kunnen naaien, of kunnen plakken met stoflijm.

Dit heb je nodig...

  • Stof naar keuze. Ik gebruikte zelf een gebloemd terry stof voor de bovenkant en zwart katoen voor de onderkant (over van andere projecten). In theorie kun je iedere stof kiezen, maar ik zou geen gladde of heel dunne stoffen aanraden; je wilt namelijk wel dat de loper netjes blijft liggen.
  • Bijpassende draad
  • Je naai-basics: naaimachine, naaimachine naald (universal 80) stofschaar, meetlint…

Let's DIY!

  1. Meet de maten van de keyboard- of pianotoetsen op
  2. Teken deze maten op je stof en voeg een comfortabele naadtoeslag toe (ik naai het liefst met 1,5cm naadtoeslag, maar je kan ook voor 0,5, 1, of 2 cm gaan; afhankelijk van je stof en wat jij fijn vindt) .
  3. Knip je rechthoeken uit en leg ze met de goede kanten op elkaar. 
  4. Naai de rechthoeken aan de randen aan elkaar. Laat een klein stukje open, zodat je later het werk binnenstebuiten kunt draaien. 
  5. Knip de hoekjes van je naadtoeslag af (zonder door het stiksel heen te knippen) zo krijg je mooie hoeken. 
  6. Draai de pianoloper binnenstebuiten en strijk hem glad.
  7. Maak de opening dicht met een speld en naai om de hele rand van de loper een rechte steek (of siersteek als je je fancy voelt).
  8. Je loper is klaar! 
Pianoloper maken stappenplan

Lint, franjes en borduursel op je pianoloper

Bovenstaande DIY heette dan wel spice up die pianoloper, maar als je je pianoloper echt wat extra flair wilt geven, kun je de randen afwerken met lint, of een dramatische franje op de rand zetten. Ook een mooi borduursel kan je pianoloper een heel unieke touch geven. Ben je echt in een spicy bui? Probeer dan een loper te quilten. De mogelijkheden zijn, zoals altijd, eindeloos! 🙂 

Ga jij deze pianoloper DIY-en?

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je zelf een keyboard- of pianoloper maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren!  

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies