Home » Plissérok maken? Hier moet je op letten (+DIY)
Plissérok maken: hier moet je aan denken

Plissérok maken? Hier moet je op letten (+DIY)

door admin

Ik had het niet van tevoren verwacht, maar een plissérok maken is een journey. Ik was al maanden op zoek naar een plisséstof voor een rok, en ein-de-lijk had ik er een op de markt gevonden. Met bijpassend elastiek zelfs! Geen seconde dacht ik na: meenemen die hap.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Vol goede moed startte ik een paar tutorials op. Hoe moeilijk kan het zijn? Twee vierkanten stof, elastiek erop. Klaar. Maar om je plissérok mooi te laten vallen, moet je toch wat extra stappen nemen (of juist niet, afhankelijk van het stof – daar gaan we al…). Daarom neem ik je graag mee in wat ik heb geleerd tijdens mijn plissé reis, zodat jij beter voorbereid bent op het maken van zo’n rok dan ik, en je er veel sneller klaar mee bent.

(pssstt: geen zin in mijn plissé geneuzel? Scroll wat verder naar beneden voor de tutorial ;)) 

Stofkeuze voor de plissérok

Stretch of non-stretch?

Voor de look van de plissérok maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je voor een stretchstof of non-stretch plisséstof gaat; maar overweeg de keuze zeker wel! Stretch stof rafelt meestal niet. Dat betekent dat je het stof niet hoeft af te werken.

 

Ik bekeek een paar tutorials van naaisters die non-stretch, rafelend stof gebruikten en zij hadden wat moeite met de afwerking. Houd je de plooien van de plisséstof in ere bij de afwerking, dan gaat de rok bol staan. Strijk je de plooien uit elkaar en werk je hem af; dan gaat je stof wat naar buiten staan. De laatste manier (plooien openstrijken en afwerken) werd wel aangeraden, maar als je de onderrand niet hoeft af te werken, omdat het stof niet rafelt, dan zou ik dat zeker niet doen!  

Doorschijnend of opaak

Kies je voor een doorschijnend plisséstof, dan moet je een onderrok voor erbij maken. Deze kan extra volume geven aan je rok, of juist de plooien “uitduwen”. Wil je het jezelf makkelijker maken? Kies dan een plisséstof dat niet doorschijnt. 

Soorten plooien

Dus, ik had een tutorial gekeken waarin de naaister alle plooien netjes met kopspelden op hun plaats hield, met de hand de plooien vastzette en daarna het elastiek vastnaaide. Haar plooien vielen ge-wel-dig! Dit moest ik ook gaan doen. Maar…. Mijn plooien bleken achteraf een heel stuk smaller- en ook nog eens een ander soort plooien te zijn.

Mijn super smalle plooitjes, die niet met spelden vast te zetten waren, waren box pleats. Die van haar waren juist rechte plooien en waren een stuk breder, waardoor er makkelijk spelden in pasten.

 

Ik had ergens gelezen dat je met tape de plooien op hun plek kan houden, maar die van mij gingen alle kanten op, ze waren niet te temmen… Wil je dus dat je plooien perfect vallen? Kies dan voor grovere plooien in het stof. 

Afmetingen plissérok

Ik wilde graag dat de rok mooi zou vallen: niet te smal, want dan worden de plooien uitgerekt. Maar ook niet te breed, want dan zouden de plooien wegvallen tijdens het smokken met het elastiek. Vooral dat laatste is iets waar je goed op moet letten. Ik had een paar tutorials gezien waarin er, voor mijn smaak, met te veel stof werd gewerkt, waardoor het elastiek voor zoveel plooien zorgde, dat de plisséstof niet meer tot zijn recht kwam. Zonde! 

Voor mijn stof knipte ik twee panden van de omtrek van mijn heupen + 10cm extra ruimte.

Ook qua lengte kan de plissérok wat tricky zijn. Persoonlijk vind ik een plissérok die boven de knie valt, niet passen bij het klassieke karakter van de plissérok. Maar hoe lang maak je de rok dan!? Onder de knie? Op de kuit? Op de enkel? Ik koos zelf voor op de kuit, maar ben de lengte nog steeds aan het uittesten (lees: dragen en kijken wat anderen ervan vinden).

Wat vinden jullie? 

Elastiek

Het elastiek van een klassieke, makkelijke plissérok is zichtbaar. Het kan dan nog weleens lastig zijn om de juiste kleur elastiek te vinden bij je rok. Je kan natuurlijk altijd voor de veilige zwarte optie gaan, of júist een contrasterende kleur kiezen.

Je kunt ook een losse tailleband maken en daar de elastiek doorrijgen. Het kan hierbij mooier zijn om dan juist niet met het plisséstof te werken, maar met een plooiloze, matchende stof.

Ik had het geluk dat de naai-goden mij goed gezind waren en ik op de markt zowel stof als een matchende elastiek had gevonden. Je kunt dus ook nog altijd tot hen bidden ;D. 

Een zo makkelijk mogelijke plissérok maken

Er zijn dus een aantal zaken waar je op kan letten bij het maken van een plissérok. Wil je het je zo makkelijk mogelijk maken, met de grootste kans van slagen? Kies dan een stof dat

  • Niet doorschijnt
  • Niet rafelt
  • Een bredere plooi heeft en die je vast kan zetten met kopspelden.

Qua elastiek kun je beter voor een dikkere elastiek gaan. Voor de plissérok zou ik nooit smaller dan 3cm gaan, maar wil je het jezelf makkelijker maken? Ga dan voor een elastiek van 6cm.

Koop je je spullen online? Dan zit je qua elastiek-stof match het meest veilig met zwart, of juist die contrasterende kleuren. 

Dit heb je nodig voor de plissérok

Let's DIY!

1.      Bepaal de lengte van je rok. Die van mij is 85 cm en valt op de kuit

2.      Knip 2 grote rechthoeken van de lengte van je rok x omtrek heup + 10 cm 

3.      Naai de rechthoeken met de goede kanten op elkaar. Werk af met een overlocker of een Engelse naad als je stof rafelt (of als je geen zichtbare naden wil)

4.      Houd het elastiek om je middel en bepaal de lengte van je elastiek. Er mag wat rek in het elastiek zitten.

5.      Naai het elastiek dicht. De naad wordt de achterkant van je tailleband. Tip: naai het elastiek zo op elkaar dat één uiteinde langer is dan het andere. Zo kun je het lange uiteinde over het korte uiteinde heenzetten (zie afbeelding)

6.      Deel het elastiek en de rok op in 4 gelijke stukken. Pin op ieder punt een kopspeld.

7.      Pin het elastiek vast aan de rok met de foute kant van het elastiek op de goede kant van de rok. Match hierbij de kopspelden.

8.      Het vastnaaien kan een beetje tricky zijn. Je moet namelijk tijdens het naaien het elastiek uitrekken, én oppassen dat je stof niet onder het elastiek wegglijdt. Doe je dit de eerste keer (zoals ik :p); ga langzaam en stop waar nodig, of als je niet meer zeker weet of je stof nog goed ligt.

9.      Ik hoefde mijn stof niet af te werken, omdat het niet rafelt. Heb je wel rafelend stof? Werk dan de rand je rok af.

 

10.  Et voilà, je plissérok is klaar 😀 

Plissérok maken: het patroon
Plissérok maken: 6 stappen

Nog meer tips voor een plissérok?

Heb jij nog meer tips als het gaat om plissérokken maken? Laat het ons weten in de reacties! Zo kunnen we van elkaar leren 🙂

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je zelf een mooie plissérok maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie.

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies