Home » 2 manieren om een hydrofieldoek te maken
2 manieren om hydrofiele doeken te naaien

2 manieren om een hydrofieldoek te maken

door admin

Een collega van me gaat met zwangerschapsverlof en wat is nou leuker dan een zelfgemaakt cadeautje? Juist!? Daarom maakte ik voor haar (en haar baby) deze twee hydrofieldoeken. Één stoerdere met panterprint die ik goed bij haar eigen stijl vind passen en één heel schattige, gebaseerd op de babykleertjes die ze al heeft gekocht. Geïnspireerd? Leuk! Ik vertel hier hoe ik ze gemaakt heb.  

Dit heb je nodig...

Voor beide hydrofieldoeken heb je ongeveer dezelfde materialen nodig, namelijk: 

Tip: bedenk waar je de hydrofiele doek voor gaat gebruiken? Speeldeken, handdoek, dekentje, spuugdoek? Baseer daar de afmetingen op. 

hydrofieldoek maken benodigdheden

1. Hydrofieldoek afwerken met pompoms

Het is het makkelijkste om de pompoms tussen 2 lagen stof de sandwichen. Is jouw stof dubbelzijdig bedrukt? Dan is het misschien zonde van het stof om de doek van twee lagen te maken… Volg dan deze superhandige tutorial. In dit filmpje wordt er een rand pompoms aan een dubbelzijdige doek gemaakt en netjes afgewerkt. 

Nu weer terug naar de DIY:

 1. Knip het stof, zodat je twee dezelfde vierkanten(/rechthoeken/cirkels(?)) van het stof hebt.
 2. Neem 1 vierkant en naai met de hand (of als je super recht bent met de naaimachine) losjes de pompomband vast aan de rand met de pompoms naar het midden van de vierkant toe. (het handstiksel moet je na afloop weer loshalen; dus maak het niet te strak).
 3. Neem de andere vierkant en leg deze met de goede kant op de goede kant van de vierkant waar je de pompomband aan vast hebt genaaid. 
 4. Naai de stoflagen met de pompomband ertussen aan elkaar. Laat een opening zodat je het stof binnenstebuiten kan draaien. 
 5. Draai de doek binnenstebuiten en naai de opening dicht. 
 6. Haal de steken weg die je met de hand gemaakt hebt
 7. Je bent klaar! 
Pompom hydrofieldoek DIY stappenplan

2. Hydrofiele doek afwerken met biaisband

Voor mij was dit project de eerste keer dat ik met biaisband werkte; ben jij een ervaren coupeuse? Dan is de leukste combinatie stof-biaisband kiezen de allermoeilijkste stap! 😉 

 1. Mijn stof was niet dubbelzijdig; daarom knipte ik 2 rechthoeken en naaide deze met de verkeerde kanten op elkaar. De naadtoeslag knipte ik zo kort mogelijk. Heb je enkelzijdig stof? Dan kun je deze stap overslaan.
 2.  Vouw de biaisband in de lengte dubbel met de foute kanten op elkaar en strijk een vouw.  
 3. Klap de biaisband open en speld hem op de rand van de doek (bovenkanten tegen elkaar aan).
 4. Naai de biaisband in de bovenste vouw vast een het stof. 
 5.  Vouw de biaisband naar binnen en naai alles vast.
 6. Je bent klaar!
Biaisband hydrofiele doek DIY

Ga jij deze hydrofieldoeken DIY-en?

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je zelf de leuke hydrofieldoeken maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren!

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies