Home » Ready for summer! Zo maak je een wikkelbroek
Wikkelbroek maken diy

Ready for summer! Zo maak je een wikkelbroek

door admin

Ik kwam, ik zag en ik maakte een wikkelbroek! Deze wikkelbroek is heerlijk luchtig bij warm weer en zet je zo in elkaar met met een paar aanpassingen op een gratis patroon! Bang dat hij van je lichaam glibbert? Ik heb hem al uitgebreid getest en hij blijft mooi zitten. Dus waar wacht je nog op? Let’s DIY!

Dit heb je nodig voor de wikkelbroek...

Het gratis patroon dat ik gebruikte om de broek te maken, download je hier

wikkelbroek maken, de benodigdheden

Over het patroon: Jamesia pants + tutorial

Om de broek te maken, mixte ik de tutorial van The shapes of fabric met het gratis patroon ” Jamesia pants” van MOOD Fabrics. De Jamesia pants is een broek met een hoge taille die lekker los valt en waarvan het model zich, door de wijde pijpen en het lagere kruis, goed leent voor de flowyness van de wikkelbroek. Zit je bij het patroon tussen 2 maten in? Neem dan voor de wikkelbroek een maatje groter!

Bij het patroon zit net iets minder dan 1 cm naadtoeslag. Omdat dit patroon niet op de centimeter gelijk hoeft te zijn, heb ik geen extra naadtoeslagen bijgetekend. 

Let's DIY

1. Het patroon

 1. Print het gratis patroon uit, plak het aan elkaar en knip de juiste maat uit. De patroondelen voor de tailleband heb je niet nodig.
 2. Trek één van de patroondelen over op patroonpapier. Laat genoeg ruimte aan één zijkant.
 3. Spiegel het patroondeel en leg het tegen de zijnaad van je getekende patroondeel. De ” benen” moeten elkaar raken, bij de taille houd je een V-vorm over. teken die mee. Later naai je deze dicht en creëer je een coupenaad (dart in het Engels)  
 4. Trek het patroondeel over.
 5. In het originele patroon zitten coupenaden, haal deze van je taille af, door de breedte hiervan aan de zijnaad-kant van het patroon van de taille af te halen (in de V). 
 6. Markeer op de tailleband van je gespiegelde patroondeel iets meer dan de helft (ongeveer 3/4de van de taille) en trek vanuit daar een rechte lijn naar beneden.
 7. Knip je patroon uit en herhaal deze stap 2 t/m 6 voor het andere patroondeel
Wikkelbroek naaien: het patroon

Ik had zelf het patroon overgetekend, uitgeknipt en dat patroondeel overgetrokken, ipv wat ik hierboven beschrijf. Het nadeel van hoe ik het heb gedaan, is dat je de twee patroondelen weer aan elkaar moet plakken…

2. De basis van de broek

 1. Knip alle patroondelen 2x uit het stof. 
 2. Knip ook 2 taillebanden uit. die van mij zijn 150 cm lang en 10 centimeter breed. Maar je kan ze naar smaak smaller of breder maken.
 3. Knip je de versteviging voor de tailleband: twee stroken van 150cm x 4 cm (de lengte mag ook korter; zolang je maar genoeg hebt om het stuk tailleband dat direct aan de broek vastzit, te verstevigen). 
 4. Naai de coupenaden dicht.
 5. Naai het kruis van beide voorpanden aan elkaar en herhaal dit voor de achterpanden. Ik zette al mijn naden vast met een engelse naad (foute kanten op elkaar, vastnaaien, naadtoeslag kortknippen, goede kanten op elkaar en nogmaals vastnaaien).
 6. Verbind de voor- en achterpanden met elkaar door de binnenbeennaad vast te zetten.
Wikkelbroek maken: de basis broek

3. De tailleband

 1. Vouw de tailleband in de lengte door de helft en strijk deze vouwlijn. Vouw de band dan weer open.
 2. Bevestig de versteviging aan één kant van de vouwlijn. Houd 1 centimeter naadtoeslag aan de rand van de band.
 3. Leg het midden van de band op het midden van de broek. Leg de band met de goede kant op de binnenkant van de taille en zet hem vast en strijk de band ” naar boven”. 
 4. Draai de broek om. Vouw 1 centimeter van de taille band naar binnen en strijk. 
 5.  Vouw de band dubbel over de eerste vouw die je hebt gemaakt, zet de tailleband vast en naai de gehele band dicht.
 6. Herhaal dit voor de andere kant van je broek. 
 7. Zoom je nieuwe broek om et voilà, je hebt een nieuwe wikkelbroek! 
Wikkelbroek maken: de tailleband

Ga jij de wikkelbroek DIY-en?

Op het moment van schrijven is net de herfst aangebroken. Ergens hoop ik dat het nog één dag mooi wordt, zodat ik deze broek nog één keer kan dragen… Anders moet ik maar een vakantie boeken voordat zomer 2023 begint :p. 

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je zelf de leuke wikkelbroek maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren!

Wikkelbroek maken: het eindresultaat

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies