Home » Nooit meer je (kite)tas kwijt of verwisseld? Pimp hem met deze DIY
Kitetas herkenbaar maken en pimpen

Nooit meer je (kite)tas kwijt of verwisseld? Pimp hem met deze DIY

door admin

Een kleine maand geleden ben ik begonnen met kitesurfen. Ik had een mooie deal gescoord voor een overjarige kite en ging naar de dichtsbijzijnde kitespot om te oefenen met vliegeren. Eenmaal daar aangekomen, bleek dat de tassen waarin de kites zitten niet uniek zijn. Niet iedere kite, maar alleen ieder merk heeft een eigen tas… en zo nam ik, bij mijn eerste keer (semi) zelfstandig kiten, bijna de verkeerde kitetas mee naar huis…

Natuurlijk kun je een label aan je tas hangen, of er met watervaste stift op schrijven; maar ik ben een DIY-er met een naaimachine en besloot mijn tas te pimpen met stoffen tunnels! Het is een beetje een niche DIY, maar hopelijk weet ik toch iemand te inspireren om zijn kite- of gewone tas te pimpen op deze manier 🙂  

Dit heb je nodig om je (kite)tas te pimpen

 • Ongeveer een half metertje stof.  (Het maakt niet uit wat voor een stof, maar hieronder leg ik uit welke stofsoorten handig zijn)
 • Karton of papier
 • Biaisband (optioneel)
 • Stofschaar, naaimachine, meetlint, naald en draad, strijkplank en -ijzer…

Stofkeuze voor de tas

Het maakt niet uit wat voor een stof je gebruikt voor deze DIY, maar er zijn wel een aantal zaken die je kunt overwegen. Omdat ik kite in zee en mijn kitetas over mijn natte wetsuit draag, wilde ik een stof gebruiken die zo (zout)water en zand proof- mogelijk is. Daarnaast wilde ik ook geen nieuwe stof kopen, daarom gebruikte ik mousseline/hydrofiel, omdat dat een sneldrogende stof is die ook wel een stootje kan hebben. 

Andere stoffen die goed water absorberen zijn wafelkatoen, microvezel of badstof. Een stof die ik ook nog heb overwogen, maar niet in huis had, is soft shell. Heb je geen stofrestjes liggen? Dan kun je altijd nog een oude jas, handdoek, vaatdoek of zelfs een bigshopper gebruiken als stof. 

Een stretschstof zou ook kunnen, maar zou ik niet per se aanraden. Deze stoffen zijn vaak wat minder stevig en lubberen wat sneller. Daarnaast zijn ze ook net wat lastiger om mee te werken. Als het niet hoeft, zou ik het jezelf niet aandoen ;). 

Let's DIY!

Het idee is eigenlijk heel simpel: voor alle bandjes en banden van de tas die los kunnen, heb ik tunnels genaaid waar je de bandjes doorheen kan doen. Dat heb ik zo gedaan: 

 1. Meet de bandjes die je wilt pimpen op en teken op een stuk (dik) papier het patroon. Voeg ook naadtoeslag toe (ik gebruikte 1cm naadtoeslag). 
 2. Omdat de schouderbanden niet recht waren, heb ik die overgetrokken op een stuk dik papier. Daaromheen heb ik een naadtoeslag getekend. 
 3. Knip je patroononderdelen uit. 
 4. vouw het stof 2x dubbel, zodat je 4 schouderbanden en bandjes in 1 keer kunt uitknippen (je hebt 2 stukken stof per bandje nodig).
Patroon kitetas pimpen
 1. De korte randen van het stof (die de openingen van de tunnel gaan vormen) kun je op 2 manieren afwerken: de makkelijkste manier is door de rand te zoomen (2x naar binnen vouwen en vastnaaien). Zelf had ik nog biaisband over en besloot de randjes daarmee af te werken. Rafelt jouw stof niet? Dan kun je de rand onbewerkt laten
 2. Daarna leg je 2 stukken stof met de goede kanten op elkaar en naai de je zijnaden vast. 
 3. Na het naaien, knipte ik de naadtoeslagen iets korter, zodat er meer ruimte is voor de band die erdoorheen moet.
 4. Draai de stof binnenste buiten en je tunnels zijn klaar! Nu hoef je ze alleen nog maar om je tasbanden heen te doen.
 5. Et voilà; je verwisselt nooit meer je (kite)tas voor die van iemand anders!
Kitetas pimpen: tunnels maken en tas in elkaar zetten

Ga jij je tas pimpen?

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je de tunnels voor je tas zelf maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren! 

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies