Home » Surfboard boardsock maken | beginnersvriendelijk
Eenvoudige boardsock maken

Surfboard boardsock maken | beginnersvriendelijk

door admin

Houd je surfboard krasvrij en je auto schoon met deze super eenvoudig te maken boardsock van, je raadt het al, mijn lievelingsstof: fleece. Fleece rafelt niet, heeft geen afwerking nodig, en is stevig…wat wil je nog meer voor je surfboard? Voor het hele project heb je een (heel) kleine twee uurtjes nodig, dus waar wacht je nog op? Let’s DIY! 

 Disclaimer: net zoals bij boardsocks uit de winkel, is deze surfboardtas niet geschikt om je board mee te vervoeren in het vliegtuig. De tas beschermt tegen kleine krasjes en is vooral bedoelt om je auto of vloer schoon te houden; niet om je board ding-vrij te houden. 😉 

Dit heb je nodig...

Patroon tekenen

Heb je genoeg plek om de vorm van je board direct overtrekken op het stof? Dan ben je snel klaar!

  1. Vouw het stof dubbel in de lengte, leg je board op het stof en trek de vorm over. 
  2. Meet de hoogte van je board bij de vinnen (hoogste punt) en deel dit door 2.
  3. Voeg dit cijfer, plus 1 of 2 cm naadtoeslag rondom het surfboard toe als speling
  4. Let op: omdat fleece niet of nauwelijks stretcht, moet je vanaf het breedste punt van je board recht naar de tail tekenen, dus bij de onderste helft van je board niet de vorm van je surfboard volgen. Anders gaat hij niet passen. 

Heb je net zoals ik een Minimal of longboard dat niet in een lift of in je woonkamer past? Dan moet je een aantal maten opmeten en het patroon voor je boardsock tekenen. De volgende maten heb je nodig: 

Boardbag maken, maten opnemen

Teken aan de hand van deze maten de bovenste helft van je surfboard na op dubbelgevouwen stof. Tel hierbij de hoogte van je board op bij de breedtemaat en voeg daar 1 of 2 centimeter naadtoeslag aan toe voor een goeie fit. Voor de onderkant trek je vanaf B een rechte lijn naar beneden, anders past je board niet in je bag. 

Het mooie aan het project is dat het niet een paar centimeter aankomt. Zolang je genoeg naadtoeslag aanhoudt en de neus niet te spits maakt, past je board altijd wel :). 

Let's DIY!

surfboardtas naaien DIY

Optioneel: kleuren en vormen

Je kunt je boardsock pimpen met strepen, ruffles, franjes en vormen. De tutorial wordt dan wel vanzelf meer voor gevorderden. Ik ben zelf in ieder geval nog lang niet klaar met boardsocks maken, dus laat het me vooral weten als jullie een meer gevorderde boardsock tutorial willen zien!  

Strepen

Zoals je ziet, heb ik nog een gele streep in mijn boardsock verwerkt. Dit was eerlijk gezegd een last-minute besluit omdat ik mijn sock toch nog een beetje wilde pimpen en omdat ik nog van wat restjes fleecestof afmoest. Voor het inzetten van de streep heb ik op ongeveer 1/4de van mijn patroon de sock doormidden geknipt en de gele lap met goede kanten tegen elkaar ertussen gezet. easy peasy!

Dit kun je uiteraard ook met meerdere kleuren en grotere lappen stof doen. Ik ga denk ik van mijn volgende sock een Raketijsje maken! ;D

Verticale strepen kan natuurlijk ook! Maak een regenboog van je boardbag. Houd hierbij wel rekening met alle naadtoeslagen van je lappen.

Ruffles

Waar ik ook nog aan had zitten twijfelen, maar wat ik mezelf met de lengte van mijn board niet aan wilde doen, was ruffles maken en deze tussen de zijnaden zetten. Dit doe je door een strook stof uit te knippen die (minstens) 1,5x langer is dan de omtrek van je board. Met de langste steek op je naaimachine naai je 2 rijen stiksels, zonder deze vast te zetten. Trek de stof samen aan de stiksels en sandwich je ruffles tussen de zijnaden. Uiteraard kun je de ruffels ook, net zoals de gele streep, in de breedte op je boardbag zetten.

Vormen erop naaien

Naai een wax-zakje op je bag, of knip een vorm (cirkel, bliksemschicht, hond, haai…) uit en zet deze, voordat je de voor- en achterkant op elkaar naait, op je boardbag. Je kan hiervoor fleece of vilt gebruiken De mogelijkheden zijn eindeloos en de keuze is reuze. 🙂 

Ga jij deze boardsock DIY-en?

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je deze surfboardtas zelf maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren!  

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies