Home » 5 thema’s om je personages op te baseren
5 thema's om je personages op te baseren. schrijftips

5 thema’s om je personages op te baseren

door admin

Ga je een verhaal schrijven, maar vind je het lastig om je personages sterke karakters te geven? Gebruik dan één van deze 5 thema’s om je personages mee op te bouwen.

1. De seizoenen

Waar denk jij aan als je aan de seizoenen denkt? Gebruik deze kenmerken om het karakter van jouw personages te definiëren. Iemand met een winters karakter is misschien wel koud van buiten, warm van binnen. Lente is heel wispelturig en naïef. Zomer is relaxed en vrolijk, terwijl herfst als een storm door je verhaal woedt. 

Je kunt uiteraard ook verschillende weersomstandigheden gebruiken om je hoofdpersonen te typeren. In je verhaal hoeven uiteraard niet alle seizoenen en weersomstandigheden aan bod te komen. Less is more.   

2. De zeven zonden

De zeven zonden is een heel bekend thema om je personages op te baseren. Je ziet de zonden bijvoorbeeld terug in de hoofdpersonen van Spongebob en Friends. De zeven zonden zijn: hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, woede en gemakzucht. 

Werken de zeven zonden jouw karakters tegen of verbuig je de zonden naar talenten? 

3. Kleuren

Blauw is rust en reinheid, geel is energie, rood staat voor liefde of juist woede… Alle kleuren dragen een betekenis met zich mee. Geef je karakters een kleur en besluit zelf welke karaktereigenschappen die kleur met zich meebrengt, of doe een rondje Google en kies de kleurbetekenissen die jou het meest aanspreken. 

Tegengestelde kleuren zullen veel botsingen veroorzaken, terwijl een harmonieus kleurpalet zorgt voor rust en vrede. Hulp nodig met het kiezen van kleuren? Maak dan een passend kleurenpalet met Adobe Color.

4. Dieren

Zo sluw als een vos, zo moedig als en leeuw, zo mak als een schaap, zo dom als een ezel… We hebben dieren in de loop van de tijd een hoop karaktereigenschappen toegeschreven. Wat (ongeveer) begon bij Van den vos Reynaerde, zit nu verwerkt in verschillende bekende spreekwoorden. Gebruik deze voor het creëren van interessante karakters.

Geef jij jouw menselijke karakters dierlijke trekjes, of maak jij van het dierenbos een bruisende stad? 

5. Tegenstellingen

Binaire opposities, oftewel tegenstellingen, zorgen in je verhaal voor veel wrijving en actie. Heel bekende tegenstellingen zijn: jong en oud, mooi en lelijk, liefde en haat, groot en klein, koud en warm, en buiten en binnen.

Wees wel voorzichtig met het typeren van je personages aan de hand van tegenstellingen. Ze brengen al snel veel uitgekauwde stereotypes met zich mee. Gebruik ze daarom óf heel expliciet óf zo impliciet dat ze voor de lezer nauwelijks merkbaar zijn.

Tegenstellingen helpen je ook met de symboliek in je verhaal… maar daarover in een volgende DIY meer. 

Let's DIY!

Ik hoop dat je met deze 5 tips genoeg handvaten hebt om sterke personages neer te zetten. Laat het me vooral weten als je deze tips gaat gebruiken. Dat kan via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Aanvullende tips zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo inspireren we elkaar!

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies