Home » Zeemeerminnenstaart deken naaien

Zeemeerminnenstaart deken naaien

door admin

Heb jij ze al gezien? Die heel lekkere dekentjes in de vorm van een zeemeerminnenstaart. Als een echte zee- en zwemliefhebber moest ik wel toegeven aan deze trend. En zeg nu zelf? Wie wilde als kind (en nu stiekem nog steeds) nou niet een zeemeermin zijn?  

Voordat we beginnen...

Veel meerminnendekens op Pinterest zijn gehaakt, maar ik besloot om mijn zeemeerminnenstaart te naaien van lekker zacht fleecestof met een schubbenpatroon erop. Naaien is veel sneller, waardoor je binnen de kortste keren een hele verzameling staarten voor al je vrienden en familie kunt maken.

Perfect beginners-naaiproject!

Dit project is heel beginnersvriendelijk. Perfect om je naaimachine te leren kennen en te oefenen. Fleece is een van de makkelijkste stoffen om mee te naaien. Het schuift nauwelijks, er zit geen stretch in en omdat de stof niet rafelt, hoef je het niet af te werken. De zeemeerminnenstaart hoeft niet nauw aan te sluiten, waardoor een goede pasvorm ook niet nodig is en veel schoonheidsfoutjes vergeven worden.

Zeemeerminnenstaart? Doe mij maar een haaienstaart!

Houd je niet zo van zeemeerminnen, maar wil je wel een lekker dekentje waar je in kan kruipen? Maak dan een stoere haaien- of walvisstaart! Vergeet de witte buik niet  ;). Wil je jezelf echt uitdagen met dit project? Naai dan met vilt een Nemo-patroon op een oranje staart. Ideeën genoeg. Welke staart ga jij maken? 

Dit heb je nodig...

Voor het naaien van een meerminnenstaart heb je nodig:

DIY tijd!

Stap 1: Bepaal maten en kies het juiste stof

Voor de meerminnenstaart heb je de volgende maten nodig:
Meerminnenstaart naaien maten

Omdat ik rekening moest houden met het verticale patroon op het stof, had ik een lengte van ongeveer 1.80 meter stof nodig (ik rond altijd ruim naar boven af). Als je het patroon in de breedte op het stof kan tekenen, heb je veel minder stof nodig. Ook voor kindermaten heb je geen 180 centimeter nodig. 

Zelf heb ik gekozen voor dit super zachte roze fleecestof met schubbenpatroon van budgetstoffen met de draadkleur zacht koraal (hoe toepasselijk :P) van Gütermann. Uiteraard kun je ook een effen kleur fleece stof kiezen, of voor een ander patroon gaan. 

Andere stoffen dan fleece raad ik alleen maar aan als je de staart voert met fleece of teddy stof. Anders fungeert de staart niet meer als een lekker dekentje. 

Zeemeerminnenstaart stof en garen
Schubbenstof met koraalroze garen

Stap 2: Teken de basis van de meerminnenstaart en knip het uit

Om die speelse overgang van het uiteinde van de staart met de vin te maken, moet je eerst de basis van de meerminnenstaart tekenen en uitknippen. Dit doe je zo:

Zeemeerminnenstaart naaien. patroon maken en basis uitknippen

Stap 3. Teken het patroon voor de zeemeerminnenvin en knip het uit

Om de meerminnenvin te maken heb je de voorkant (of achterkant) van de staart nodig om de ronding te maken . Zoals je in het voorbeeld ziet, had ik per ongeluk een stuk van mijn patroon afgeknipt. Gelukkig is dit project zo vergefelijk dat ik het makkelijk op gevoel heb kunnen fixen.

Zeemeerminnenstaart naaien patroon maken
Zeemeerminnenstaart naaien patroon maken

Stap 4. Naai de vin vast aan de staart en naai de voor- en achterkant aan elkaar vast

Nu komt het leuke gedeelte: alles aan elkaar naaien! Voor de ervaren naaier zal deze stap vanzelf gaan. Voor beginners is het naaien van de vin op de staart een beetje tricky, maar deze techniek helpt je later wel om bijvoorbeeld mouwen in te zetten of een rokje met een topje te verbinden. Let’s go! 

Naai de staart aan elkaar
Naai de staart aan elkaar

Optioneel: voeg een koord en koordstopper toe

Als je de staart wat meer passend wil maken, kun je een koord met koordstopper toevoegen. Ik heb zelf de rand van de staart omgevouwen en heb op die manier een tunnel gemaakt. Je kunt ook een aparte tailleband maken en deze aan de staart vastnaaien.

naai een tunnel
naai een tunnel
naai een tunnel

Ga jij deze zeemeerminnenstaart DIY'en?

Ben jij geïnspireerd geraakt en ga je de meerminnenstaart (of haaien- of Nemo-staart of….) zelf maken? Laat het me weten via Instagram @DIY_inspiratie of gebruik #DIYinspiratie. Tips en tricks zijn natuurlijk ook altijd welkom. Zo kunnen we van elkaar leren! 

Informatie over sponsoring

Voor het maken van de zeemeerminnenstaart heb ik geen gratis producten of geld gekregen. De linkjes naar de webwinkels staan er puur om jou op weg te helpen en omdat ik goede ervaringen heb met deze webshop. 

You may also like

Laat een reactie achter

Om deze website steeds verder te verbeteren, gebruiken we cookies. Accepteer cookies